Skip to main content
umcg erasmus mc lumc genomescan logo PERSBERICHT: UMCG participeert in GenomeScan BV

PERSBERICHT

UMCG participeert in snelgroeiende genomics serviceprovider GenomeScan BV.

 

Leiden, 4 november 2022 – Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) participeert in GenomeScan B.V. en gaat op het vlak van moleculaire diagnostiek en R&D verder samenwerken met het Erasmus MC, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en GenomeScan B.V.

 

Het UMCG in Groningen heeft een belang genomen in de snelgroeiende genomics serviceprovider GenomeScan BV uit Leiden. Samen met het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), twee andere aandeelhouders in GenomeScan, bundelt het haar krachten op het vlak van moleculaire diagnostiek en onderzoek.

In het snelgroeiende veld van moleculaire diagnostiek en onderzoek is het belangrijk om de nieuwste technologieën te kunnen toepassen zodat er een snellere en betere diagnose voor een patiënt kan worden gesteld. Eén van deze technologieën is Next Generation Sequencing waarbij het DNA en/of RNA van patiënten snel op grote schaal wordt geanalyseerd.

GenomeScan is een ISO geaccrediteerde en innovatieve genomics serviceprovider gespecialiseerd in Next Generation Sequencing. Het participeren van het UMCG, het Erasmus MC en LUMC in GenomeScan stelt deze UMC’s in staat om onder ISO-accreditatie snelle en duurzame moleculaire diagnostiek uit te voeren en anderzijds in een internationaal netwerk van wetenschappers nieuwe toepassingen van bestaande en nieuwe technologieën te ontwikkelen voor R&D en diagnostiek.

GenomeScan biedt haar services niet alleen aan binnen de moleculaire diagnostiek maar ook voor onderzoek binnen de farmaceutische en biotech industrie, andere academische centra en ziekenhuizen voornamelijk binnen Europa. Daarnaast participeert GenomeScan in vele nationale en internationale onderzoeksprojecten samen met vooraanstaande wetenschappelijke instituten.

 

Ate van der Zee, voorzitter RvB UMCG: “Het UMCG biedt oplossingen voor complexe zorg- en gezondheidsvraagstukken. Dat doen we door voortdurend grenzen te verleggen van diagnostiek en behandeling, gebruik makend van kennis, onderzoek en innovatieve oplossingen. Natuurlijk doen we dat niet alleen. Deze samenwerking met Erasmus MC en LUMC stelt ons in staat om de nieuwste innovatieve technieken in te zetten voor onze patiënten en ons wetenschappelijk onderzoek. En door de investeringen samen te dragen, blijft het betaalbaar.”

Paul Boomkamp, RvB Erasmus MC: “Technologische innovaties in de gezondheidszorg vormen een belangrijke pijler in de strategie van het Erasmus MC.  Door de samenwerking met het LUMC en UMC Groningen optimaliseren we het gebruik van apparatuur, hebben we de beschikking over de nieuwste, kwalitatief hoogwaardige technologieën en kunnen we tegelijkertijd de kosten van de gezondheidszorg betaalbaar houden.”

Pancras C.W. Hogendoorn, Vice-voorzitter RvB en Decaan LUMC: “Sinds de oprichting van GenomeScan en de toetreding van het Erasmus MC, zien we duidelijk de voordelen voor de patiënt: Toename snelheid verkrijgen uitslagen, afname kosten en toegenomen verfijning van moleculaire diagnostiek. Met de toetreding van het UMCG  bundelen we onze krachten nog meer in de verdere ontwikkeling van diagnostische mogelijkheden.”

Kees van den Berg, CEO GenomeScan: ”Met de toetreding van het UMCG zet GenomeScan een belangrijke volgende stap in haar doel om betere, snellere en betaalbare diagnostiek aan te bieden. Het bundelen van kennis en faciliteiten tussen de UMC’s en GenomeScan stelt GenomeScan in staat om implementatie van kostbare, nieuwe technologie snel en duurzaam te verwezenlijken onder ISO-accreditatie ten behoeve van de gezondheidszorg dan wel het academisch onderzoek en de farmaceutische markt.”

Nine Knoers, afdelingshoofd Genetica UMCG: “De samenwerking met GenomeScan, Erasmus MC en LUMC, biedt ons de unieke mogelijkheid om snel in te spelen op de steeds snellere ontwikkelingen in sequencing-technieken, met belangrijke implicaties voor onze patiënten die we op deze wijze nog betere en snellere diagnostiek kunnen bieden, en vergroot onze mogelijkheden voor gezamenlijk onderzoek met het doel de klinisch-genetische zorg te verbeteren.”

Stefan Willems, afdelingshoofd Pathologie en Medische Biologie vult aan: “Het op een veilige manier uitvoeren van de sequencing bij GenomeScan past uitstekend binnen de strategie van het UMCG. Hierbij borgen we de hoogst mogelijke kwaliteit op een duurzame manier terwijl we steeds kunnen beschikken over de meest innovatieve technologie. Data-interpretatie en -integratie vindt dan weer in de UMC’s plaats. Dat is onze expertise en dus logisch: zo benutten we elkaars sterktes zo goed mogelijk.”

 

Contactpersoon GenomeScan

Dafne Greeven
Communication@genomescan.nl
+31 (0)70 568 1050

Leave a Reply